


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Prechádzka po Bangkoku. Kulinárska cesta svetom thajského pouličného jedla
Chaos. Jedným slovom môžete opísať dojem, ktorý vytvára prvý kontakt s Bangkokom. Stačí však, aby ste tu strávili niekoľko dní, aby sa zo spleti slepých ulíc, večných dopravných zápch, kolabujúcich blokov a slimákov veľkých diaľnic vynorila úplne iná tvár mesta. Zrazu si začneme všímať všetkých tých usmievavých ľudí, ten uponáhľaný rytmus úzkych uličiek kontrastujúci s obrazom zurčiacej metropoly. Horúce večery sa odrážajú veselými rozhovormi hostí provizórnych kuchýň, ktoré sa v Bangkoku nedajú spočítať. Tribúny sú všade a niektoré dokonca aj na viacerých miestach v jeden deň. Thajsko je rajom pre milovníkov pouličného jedla a jeho hlavným mestom je nekonečné množstvo chutí, ktoré čakajú iba na labužníkov lačných po zážitkoch. Mesto nenechá nikoho hladného zo svojho objatia a jeho mottom je: „Kde ľudia,
Cez rozpálený gril
Ulicami sa šíri slastná vôňa grilovaného mäsa, ktorá pripomína letné popoludnie v záhrade. Je to tak, že v Thajsku grilujete celý rok a celý deň. Dokonca tu môžeme dostať na raňajky šťavnaté špízy, v ktoromkoľvek z možných druhov. Chceš kričať: Nebo na Zemi! Prvá zastávka nad horúcim grilom je ohromujúca a odhaľuje tajomné tvary a nečakané chute. Okrem klasického bravčového a kuracieho mäsa obsahuje thajský gril aj vnútornosti, morské plody, ryby, klobásy, zeleninu, huby a dokonca aj škorpióny a pavúky. V čo naj pouličnejšej verzii sa budú podávať v ... igelitovom vrecku, samozrejme sprevádzané dokonalou omáčkou (každý predávajúci má svoj tajný recept) a balíčkami lepkavej ryže.
Vyberte si stojany, ktoré sa špecializujú na jeden druh riadu.
Satay s orechovou omáčkou. Jednoduchý recept na rýchlu (a efektívnu) večeru
Charakteristikou thajskej kuchyne je viditeľný vplyv susedných kultúr. Šťavnaté kurča satay, obľúbené v uliciach Bangkoku, je nováčik z neďalekej Malajzie - ľahké a aromatické, ideálne pre letný šalát.
Marináda: 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica limetkovej šťavy, 2 lyžice sójovej omáčky , 2 lyžice sezamového oleja , štipka mletého koriandra , lyžice kmínu , 1 lyžica kurkumy, lyžičky chilli.
Omáčka: 100 ml prírodného jogurtu, 3 lyžice arašidového masla .
Marinované nakrájané kuracie filé a odložíme do chladničky na min. 30 minút (najlepšie 12 hodín). Po vytiahnutí ho nechajte zohriať. Naplňte kúsky na bambusové tyčinky. Špízy grilujte na hliníkovom plechu, grilovacej panvici alebo v rúre (180 ° C) asi 5–8 minút z každej strany. Zvyšnú marinádu môžete počas grilovania natrieť na kurča.
Pár buchta, knedle v pohybe
Hodvábna tenká kôrka, ktorá ukrýva lahodné centrum s krevetami ... Shumai knedlíkom sa ťažko odoláva, ale našťastie nemusíte. V pare, vo veľkých bambusových košoch, sú tradičným prvkom čínskej kuchyne a najchutnejšie jedlá sa podávajú v bangkokskom China Town alebo na slávnych nočných trhoch. Oplatí sa poponáhľať, pretože vždy existuje veľa ľudí ochotných kúpiť si teplé knedle. S tortovou omáčkou a posypané praženými arašidmi budú skvelou predzvesťou ďalšieho skúmania thajského pouličného jedla.
Ak oblasť nepoznáte, choďte tam, kde je najviac ľudí. Dlhý rad prezrádza, kde varia najlepšie .
Pre milovníkov múčnych pochúťok je v Bangkoku pripravený celý arzenál nadýchaných závitkov salapao . Farebné bodky v hornej časti odhaľujú nádeje tohto malého občerstvenia. A možno nás prekvapí celé spektrum chutí, od bravčového grilovania cez sladké fazuľové pyré až po kokosový krém.
Chrumkavé vynikajúce
Kurčatá v zlatom, chrumkavom povlaku nás zavedú do úplne iných oblastí sveta. Nie je to typické thajské jedlo, ale v miestnych uliciach ho nájdete ľahko. Thajčania by však neboli sami sebou, keby do receptu nepridali niečo zo seba. A áno, miestne kurčatá sú obalené v kokosovej múke a podávajú sa so sladkou a korenistou omáčkou. Čo môžem povedať - ambrosia!
V Thajsku chrumkajú nielen pečené kurčatá, ale aj vyprážané knedle, guľky z rybacieho cesta alebo jarné závitky (u nás známe ako jarné závitky). Všetko stojí za to vyskúšať aspoň raz.
Vitamínový výstrel
Obrovské mínomety a misky odhaľujú miesta, kde si môžeme dať čerstvo pripravené šaláty. Thajci kombinujú nakrájanú zelenú papáju alebo mango so zeleninou, dochutia sladko-kyslou zmesou omáčok a bylín. Dobrá rada pre neskúsených: stojí za to predstaviť svoje preferencie vopred na úrovni ostrosti (môžu byť veľmi ostré).
A na konci nášho zoznamu slaných pochutín je on - hrdý vládca ulice. Pad thai sa považuje za kráľa bangkokského pouličného jedla. Ako pochádzal z thajských ulíc a prečo je taký „podozrivý typ“, sa dozviete z článku: „Pad thai - celá Ázia na tanieri. Jednoduchý recept na thajskú pochúťku .
Niečo sladké ...
Thajčania milujú sladkosti a túto lásku prezrádzajú početné stánky so sladkým občerstvením. Klasická, obľúbená medzi turistami navštevujúcimi Bangkok, je Mango Sticky Rice - lepkavá ryža podávaná so šťavnatými mangovými prúžkami a slanou kokosovou omáčkou. Pri prechádzkach po meste tiež nie je ťažké naraziť na khanom buang zvaný thajské palacinky. Sú to malé chrumkavé člnky plnené kokosovým krémom, posypané žĺtkom a ... pažítkou. Pouliční predavači po vzore parížskeho palacinky tiež vyprážajú na rotačke bohaté roti a štedro ich plnia banánovým krémom. A kto má stále málo sladkosti, môže hľadať vyprážané banány alebo voňavé pa tong go - horúce šišky máčené v pandane alebo kokosovej omáčke.
Pre tých, ktorí dodržiavajú zásady zdravej výživy, bude v uliciach Bangkoku tiež niečo. Šťavnaté ovocie vyzerá z ľadových mini skleníkov lákavo: mango, papája, ananás, vodné melóny a pomela. Všetko nakrájané na malé kúsky a porciované vo vreciach. Niektorí predajcovia z nich pripravia aj nadpozemské smoothie, prospešné vtedy, keď z neba leje teplo.
Svet thajského pouličného jedla neprestáva udivovať. Každú chvíľu objavíme novú príchuť alebo prekvapivú kombináciu. A keď sa nám zdá, že sme už vyskúšali všetko ... vojdeme do inej ulice a dobrodružstvo sa začína odznova.