


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Pad thai - celá Ázia na tanieri. Jednoduchý recept na thajskú pochúťku
Nejeden farang (cudzinec v thajskom jazyku) začína z tohto jedla kulinársku cestu po Thajsku . Ryžové rezance zaliate v cukrovej sladkosti a tamarindovej kyslosti. K tomuto duu sa pripájajú výrazné čili vločky a kúsky arašidov a pár kvapiek osviežujúcej limetkovej šťavy ... Dobre pripravený pad thai je skutočným bacchanom pre zmysly. Toto jedinečné spojenie chutí obsahuje podstatu miestnej kuchyne - všetko, pre čo ju milujú milióny. Thajské kulinárske umenie sa považuje za jedno z najlepších. Prvý thai pad, ktorý som si objednal, o tom nepochybuje. Balíme teda batohy a vyrážame do Thajska za receptom na najlepší pad thai na svete. Poďme!
Daria Ładocha, V mojej thajskej kuchyni - stojí za to mať pri cestovaní osvedčeného sprievodcu. Daria Ładocha nás prevedie meandrami thajských chutí. Každý z 90 receptov obsiahnutých v knihe nás na chvíľu zavedie do tieňa palmových listov Ko Phi Phi alebo do rušných ulíc Bangkoku.
O tom, ako thajská vláda „vymyslela“ pad thai
Ako je to s týmito rezancami - thajskými alebo nie thajskými? Pad thai je považovaný za typické turistické jedlo, ktoré medzi Thajcami nie je veľmi populárne. Niektorí dokonca veria, že to nemá nič spoločné s kuchyňou, ktorá je tu, a podobne ako grilované škorpióny predávané na ulici Khao San Road, je len ďalším nástrojom na plnenie nechcených farangov do fľaše .
Pôvodný pôvod Gway Teow Pad Thai, pretože to je celý názov pokrmu, prezrádza jeho hlavnú zložku - cestoviny. Pad thai pochádza z Číny. Podľa legendy priniesli čínski obchodníci okolo 18. storočia vyprážané rezance do dnešného Thajska. Desaťročia kulinárskych experimentov vyústili do jeho thajskej verzie obohatenej o korenené chilli, tamarind alebo limetku - typické prísady miestnej kuchyne. Týmto sa však expanzia cestovín nekončí. Turbulentné a ťažké obdobia druhej svetovej vojny mali negatívny vplyv na pestovanie ryže. Vláda začala v záujme záchrany zásob cenného obilia podporovať výnosnejšiu výrobu ryžových rezancov. Nová potravinová politika sa zhodovala s nacionalistickými ambíciami vtedajšieho predsedu vlády-diktátora. Plaek Pibulsongkram (bol to on, kto zmenil názov krajiny zo Siamu na Thajsko), po zvrhnutí monarchie prijal množstvo opatrení na posilnenie jednoty krajiny s cieľom účinne ju brániť pred kolonizačnými ašpiráciami jej krajín susedia. Nové národné jedlo malo okrem iného pomôcť pri budovaní národnej identity. Na odporúčanie predsedu vlády to bolo pad thai. Vládna kampaň na podporu tohto jedla sa začala - letáky s receptami, podpora predaja. Plaek Pibulsongkram sa o rezancovú propagandu staral sám. Pad thai začali vyprážať pouliční predavači po celej krajine. Rýchlo sa stalo prvým thajským rýchlym občerstvením a táto pocta sa zachováva dodnes. Na odporúčanie predsedu vlády to bolo pad thai. Vládna kampaň na podporu tohto jedla sa začala - letáky s receptami, podpora predaja. Plaek Pibulsongkram sa o rezancovú propagandu staral sám. Pad thai začali vyprážať pouliční predavači po celej krajine. Rýchlo sa stalo prvým thajským rýchlym občerstvením a táto pocta sa zachováva dodnes. Na odporúčanie predsedu vlády to bolo pad thai. Vládna kampaň na podporu tohto jedla sa začala - letáky s receptami, podpora predaja. O propagáciu cestovín sa staral sám Plaek Pibulsongkram. Pad thai začali vyprážať pouliční predavači po celej krajine. Rýchlo sa stalo prvým thajským rýchlym občerstvením a táto pocta sa zachováva dodnes.
O tom, čo je pad thai a čo nie
Máme históriu za sebou. Je čas zamerať sa na to najdôležitejšie - ingrediencie a prípravu. Kúzlo thajskej pochúťky sa začína horúcim wokom. Udržiavanie vysokej teploty a jej kontrola je kľúčom k dokonalej príprave pokrmu (tamarind a cukor sa ľahko pripaľujú). Na rozpálenom oleji už prskajú jemné kocky tofu. O chvíľu sa k nim pridajú aj sušené krevety. Aromatická rybacia omáčka, kyslá tamarindová pasta, limetová šťava a trochu palmového cukru obohatia jemné ryžové rezance a vložené vajíčko uzavrie chuťovú kompozíciu. Týmto sa však „šou“ nekončí. Zvyšok prebehne na tanieri. Čili vločky, arašidy, pažítka a fazuľové klíčky sú ďalšími vrstvami tohto expresívneho pokrmu. Toto je základný recept a jeho základné prísady sú Thajcami ošetrené najvyšším pomazaním. Neexistuje pad thai bez tamarindovej pasty, rovnako ako neexistuje polievka tom yum bez kaffirových listov. Kuracie, krevety a hovädzie mäso sú iba doplnkami,
Pad thai - ako to jesť?
Na tanieri vedľa hlavného jedla často nájdeme kopy čili vločiek, cukru a arašidov. Najskôr vyskúšajte cestoviny, potom ich podľa potreby zmiešajte so zvyškom surovín. Nakoniec posypeme limetkovou šťavou a posypeme fazuľovými klíčkami.
Jeme pad thai s lyžičkou držanou v pravej „silnejšej“ ruke a pomáhame si vidličkou. Thajci k jedlu nepoužívajú nože a tyčinky sprevádzajú iba typicky čínske jedlá.
Pad thai nie je pravdepodobne jediným pokrmom, ktorého história sa mieša s politickými nepokojmi v minulosti. O tom, koľko je to Thajska a či vôbec je, sa debatuje už roky. Thajské alebo nie, nepochybne jeho najlepšia verzia, ktorú budeme jesť v uliciach Bangkoku.
Pad thai je zdanlivo jednoduchý pokrm na prípravu. V praxi sa to však ukáže byť o niečo náročnejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Kľúčovým faktorom nie je len vysoká teplota, ale aj rýchlosť tepelného spracovania ďalších prísad. Preto skôr ako začnete s varením, nezabudnite pripraviť všetky ingrediencie, aby ste ich mohli rýchlo hodiť do woku.
Zloženie:
- 100 g ryžových rezancov (skontrolujte obal, či rezance nie je potrebné vopred namáčať);
- 8 lúpaných a očistených kreviet;
- 100 g tofu nakrájaného na kocky ;
- 2 lyžice rastlinného oleja;
- 1 polievková lyžica sušených kreviet (voliteľné);
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku;
- 2 vajcia;
- 2 lyžice rybacej omáčky ;
- 2 lyžice limetkovej šťavy;
- 2 lyžice tamarindovej pasty ;
- 2 lyžice hnedého cukru .
Slúžiť:
- 1/2 lyžice čili vločiek a;
- 1 šálka klíčkov fazule mungo;
- kopa pažítky;
- polovičky vápna;
- 3 lyžice pražených arašidov .
Najskôr si pripravte omáčku: zmiešajte tamarindovú pastu, rybaciu omáčku, limetkovú šťavu a cukor. Skontrolujte jeho chuť a podľa vašich chuťových preferencií pridajte viac prísady.
Na woku alebo na panvici rozohrejeme olej a pridáme k nemu tofu, cesnak a sušené krevety. Smažte asi minútu. Potom pridáme krevety a za mierneho miešania restujeme ďalšie 2 minúty. Vajcia za stáleho miešania zašľahajte, osmažte ďalšiu minútu. Prilejeme vopred pripravenú omáčku a pridáme cestoviny. Smažte, kým nie sú cestoviny mäkké a omáčka nezhustne (pokiaľ sa príliš rýchlo nezmršťuje, môžete pridať trochu vody).
Hotové cestoviny podávajte so štvrtinou limetky, posypané arašidmi, fazuľovými klíčkami a nasekanou pažítkou. Podávajte čili vločky osobitne, nechajte každú sezónu ich jedlo podľa želania.