


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Olej, olej, ocot
- Olivový olej
Olivový olej
- TOP produkt
- TOP produkt
- TOP produkt
Chutné a zdravé - olivové oleje napotraviny-online.sk
Extra panenský olivový olej alebo extra panenský olivový olej, ako vie väčšina Poliakov, je produktom oceňovaným na celom svete pre svoju výživovú hodnotu. V stredomorských krajinách patrí medzi výrobky, bez ktorých si ľudia nevedia predstaviť varenie. V Poľsku je olivový olej stále podceňovaný - oveľa častejšie sa volí repkový alebo slnečnicový olej, možno kvôli nižšej cene. Olivový olej je však produktom, ktorý určite stojí za pozornosť.
Prečo je výhodné zahrnúť do svojej stravy olivový olej?
Olivový olej nie je nič iné ako šťava vytlačená z plodov olivovníka. Pri výrobe kvalitných výrobkov sa olivy zberajú, opláchnu a potom úplne rozdrvia pomocou kovových lisov. Esencia je oddelená od vody - to je extra panenský olivový olej. Po vytvorení takéhoto produktu špecialisti definujú jeho chuť, farbu a vôňu a dajú mu správnu triedu, ktorá do značnej miery určuje jeho cenu. Podľa predpisov stanovených v Európskej únii obsahuje najkvalitnejší olivový olej nie viac ako 0,8 g kyseliny olejovej v 100 g produktu. Čerstvý extra panenský olivový olej nie je rafinovaný ani spracovaný a je vhodný na konzumáciu. Za účelom získania špecifickej chuti alebo arómy výrobcovia často kombinujú určité arómy oleja. Cena za liter extra panenského olivového oleja je cca. 50 PLN v závislosti od výrobcu a distribútora. Na trhu s rovnakým názvom nájdete aj oveľa lacnejšie výrobky - v takýchto situáciách stojí za to prečítať si štítok, pretože v minulosti sa vyskytli prípady podvodu, to znamená, že výrobcovia predávali nekvalitný olivový olej ako extra panenský olivový olej. Nakupujme teda výrobky z overených zdrojov.
Účinok olivového oleja na telo
Vďaka zloženiu tukov a obsahu antioxidantov zabraňuje olivový olej zápalu v tele, rovnako ako cukrovke, ateroskleróze a hypertenzii. Olivový olej je zdrojom vitamínov A, D, E a K, ako aj draslíka, horčíka a omega kyselín dôležitých pre správne fungovanie mozgu. Okrem toho stojí za zmienku, koľko použití má olivový olej - môže sa používať na vyprážanie, pečenie a výrobu šalátov. Na rozdiel od mylnej predstavy, že za studena lisovaný olivový olej sa môže používať iba na jedlo, ktoré nevyžaduje tepelné ošetrenie, kvalitný olivový olej má vysoký bod zadymenia, čo znamená, že horieť začína až pri teplotách nad 180 stupňov.
Olivový olej najvyššej kvality. Olivové oleje dovoz z celého sveta. Extra panenské olivové oleje. Extra panenský olivový olej účinky. Ako užívať olivový olej.Olivový olej nalačno. Najlepší olivový olej na varenie. Olivový olej. Olivový olej na telo. Extra panenský olivový olej. Extra panenský olivový olej test
Domáci ochutený olivový olej. Aromatické korenie, s ktorým sa nikdy nerozlúčite
Na pizzu, cestoviny, šaláty alebo na kastróly sú oleje s príchuťou prísadou, ktorá má v kuchyni všestranné využitie. Uvidíte, aké ľahké je pripraviť si ich doma. Osvojte si základy a vytvorte si vlastné kompozície. Uvidíte, že sa rýchlo stanú závislými.
Obsah:
- Príslušenstvo potrebné na prípravu ochuteného olivového oleja
- Ako pripraviť ochutený olej?
- Metóda č. 1: miešanie
- Metóda č.2: teplá
- Metóda č. 3: studená
- Recept na ochutený olej
- Ochutený olej s citrónom a tymiánom
- Ochutený olej s cesnakom a čili
Ochutené oleje sa hodia k stredomorským jedlám, najmä k talianskej kuchyni . Sú perfektné ako rýchle šalátové dresingy alebo marinády. Niekoľko kvapiek pridaných do krémovej polievky ju urobí výraznou. S morskými plodmi alebo rybami to bude tiež na ceste. Domáci ochutený olivový olej podávaný s chrumkavou a teplou ciabatou je dokonalým predkrmom pred večerou.
Ako základ ochuteného olivového oleja môžete použiť akýkoľvek kuchynský olej: olivový olej extra panenský olivový olej , repkový olej , slnečnicový olej alebo jemný hroznový olej . Nezabudnite zvoliť kvalitné výrobky a pripravovať olej v malých dávkach (lepšie častejšie a menej).
Čo dodať dovnútra? Čokoľvek vaše srdce túži! Klasická kombinácia je čili, cesnak a bylinky - všetko dohromady alebo zvlášť. Skvele poslúži aj farebné korenie, vanilkové semiačka, citrusová kôra, sušené huby a dokonca aj orechy a škoricové tyčinky. Nebojte sa experimentovať. Môže to byť skvelý štart do nádhernej kulinárskej cesty do krajiny chutí a vôní z celého sveta.
Príslušenstvo potrebné na prípravu ochuteného olivového oleja
Najskôr sklenená fľaša . Je pravda, že za priehľadnou stenou budú bylinky namočené v olivovom oleji pôsobiť pôsobivo, ale takáto fľaša by mala byť ukrytá v tmavej skrini. Olej zle znáša vystavenie svetlu. Preto je najlepšie zvoliť na jeho uskladnenie obaly z tmavého skla. A keď je fľaša, musí tam byť korok (alebo uzáver ). Nenechávajte hotový olej otvorený, zvoľte pevné uzavretie. Lievik uľahčí prenos vzácneho korenia.
Dóza so vzduchotesným uzáverom môže byť praktickejšia ako klasická fľaša . Je ľahšie neskôr vyčistiť a znova ho naplniť. Olej, ktorý sa v ňom podáva, neunikne pozornosti nadšencov. Rozlieva sa po stole ako blázon, ale koho to zaujíma ...
Je dobré olej dobre označiť , pretože na ingrediencie a dátum prípravy môžete rýchlo zabudnúť. Ak plánujete darovať fľašu alebo dózu, vymeňte priložené štítky za kartónové kartičky . Pripojené jednoduchou šnúrkou dodajú baleniu domáci, rustikálny charakter.
Ako pripraviť ochutený olej?
Existuje niekoľko receptov na lahodný aromatizovaný olivový olej - líšia sa časom, prípravou a skladovaním. Bez ohľadu na to, ktorý z nich si vyberiete, najskôr sa o jedlo postarajte. Dôkladne ich umyte, interiér obarte vriacou vodou a dôkladne osušte. Akákoľvek kontaminácia môže spôsobiť, že olej bude horieť a bude sa aditíva formovať. Vyberte uzáver a skontrolujte, či je pevne utiahnutý.
Metóda č. 1: miešanie
Najjednoduchšie je zmiešať olivový olej s vybranými ingredienciami. Môžu to byť čerstvé bylinky (musia sa umyť a vysušiť), strúčik cesnaku alebo čili vločky. Ľahké, okamžité a vôňa je takmer neopísateľná. Táto metóda má však veľkú nevýhodu: takto pripravený olej sa musí uchovávať v chladničke a jeho skladovateľnosť je iba niekoľko dní. Bude to fungovať, keď sa bude robiť priebežne, v menších množstvách a je určené pre konkrétne jedlá.
Metóda č.2: teplá
Olej môžete tiež zahriať s vybranými prísadami - maximálne do 50 ° C a nevyhnutne v hrnci s hrubým dnom. Najdôležitejšie pri použití tejto metódy je nevariť ju. Je to vynikajúci spôsob, ako obohatiť olivový olej o arómu sušených húb alebo bylín. Nechajte niekoľko dní pevne uzavreté - nadobudne svoju plnú chuť. Takto pripravené korenie môžete skladovať až 4 týždne.
Metóda č. 3: studená
Klasický spôsob nalievania oleja. Korenie stačí vložiť dovnútra panvice a zaliať zvoleným olejom. Odložte na tmavom a chladnom mieste aspoň na týždeň. Olivový olej so sušenými prísadami použite do 2 mesiacov, ten s čerstvými - do 1 - 2 týždňov (uložte ho v chladničke). Nezabudnite každú ingredienciu pred pridaním starostlivo vybrať, umyť a osušiť. Môžete si pomôcť horúcou panvicou alebo rúrou na pečenie, a zároveň tak uvoľníte ešte viac arómy.
Recept na ochutený olej
Ochutený olej s citrónom a tymiánom
Zloženie:
- 250 ml hroznového oleja
- šupka z polovice citróna (bez bielej časti)
- 1 čajová lyžička bieleho korenia v zrnách
- 1 vetvička čerstvého tymiánu (môže sa tiež sušiť).
Tymiánovú vetvičku umyjeme, osušíme papierovou utierkou. Nechajte ju zaschnúť spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou. Sušený tymian a šupku si vtierajte medzi rukami a vložte ich do fľaše alebo zaváracieho pohára. Pridajte korenie. Zalejeme olejom, uzavrieme a odložíme na tmavé miesto na 5 dní. Pred použitím misku jemne pretrepte.
Ochutený olej s cesnakom a čili
Zloženie:
- 250 ml extra panenského olivového oleja
- sušené čili papričky
- strúčik cesnaku alebo lyžičku sušených vločiek .
Papriky roztlačte v mažiari a jemne ich opražte na suchej panvici. Pridajte do olivového oleja spolu s cesnakom. Odložte na tmavé miesto minimálne na 5 dní. Pred použitím misku jemne pretrepte.