


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Ázijské jedlá stojí za to vedieť ich navariť
Soba rezance
Tieto pohánkové rezance pochádzajúce z Japonska sú vynikajúcou alternatívou ku klasickým pšeničným rezancom. Má väčšiu výživovú hodnotu ako oni. Je dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, horčíka, železa a bielkovín, čo je dôležité najmä pri vegetariánskej a vegánskej strave. Čím viac je v nej pohánkovej múky, tým je zdravšia. Avšak kvôli náročnému procesu výroby a spracovania väčšina cestovín soba dostupných na trhu obsahuje aj pridanie pšeničnej múky.
Japonské pohánkové rezance sú univerzálnou ingredienciou s takmer nekonečnými možnosťami použitia. Odporúčame pripraviť s čili, cesnakom, hovädzím mäsom a zeleným hráškom. Hrdý!
Bublinkový čaj
Osviežujúci nápoj na báze čaju s guľkami tapioky je zábavne „nadýchaný“ hustými farebnými slamkami. Podáva sa hlavne studené, niekedy s trochou mlieka. Prvý bublinkový čaj sa objavil na Taiwane koncom 80. rokov. Celý svet si dnes pochutnáva na chuti tohto zvláštneho čaju. Je populárny najmä v krajinách juhovýchodnej Ázie. Pripravený bez pridania cukru alebo sladkých sirupov, dokonale uhasí smäd v horúcich dňoch. Každý, kto sa stará o svoje telo, by ho mal mať rád - je to nízkokalorický nápoj.
sezamový olej
Sezamový olej, obľúbený v ázijskej kuchyni, je známy svojimi zdraviu prospešnými vlastnosťami. Pomáha v boji proti hypertenzii, znižuje hladinu zlého cholesterolu. Pre vysoký obsah lignanov sa odporúča aj pri protirakovinovej profylaxii. Pár kvapiek obohatí chuť cestovín v ázijskom štýle, pečeného alebo grilovaného mäsa a šalátov. Pamätajte, že sezamový olej po zahriatí stráca svoje cenné vlastnosti. Vyvarujte sa teda vyprážaniu jedla na ňom a jedzte iba studené.
Hoisinová omáčka
Sladká a slaná omáčka na báze sliviek a sójových bôbov. Primárne sa používa v kantonskej kuchyni. Jeho názov doslovne znamená morské plody, ktorých omáčka ... nie je súčasťou zloženia. Podáva sa k nim. Číňania ju tiež radi kombinujú s pečenými rebrami, kačicami alebo zeleninou.
Hoisinová omáčka sa objavuje nielen na čínskych stoloch. Vo Vietname to môže byť jedna zo zložiek pho polievky. Hodí sa tiež k chuti jarných závitkov, ľudovo nazývaných jarné závitky. Vyskúšajte ich prípravu a určite ich podávajte so slivkovou omáčkou.
Pozri recept na jarné závitky s hoisinovou omáčkou .
Morské riasy
Môžu sa javiť ako celkom neobvyklý doplnok k jedlám. Kto ich však ešte neskúšal, mal by to určite dohnať. Dobre ochutené morské riasy sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé. Je vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, železa, vápniku, vitamínov a cenných mastných kyselín. Japonci už dávno objavili svoje prospešné vlastnosti pre naše zdravie - je to prísada široko používaná v miestnej kuchyni. Z čerstvých rias wakame sa dá pripraviť rýchly a ľahký šalát na mäso, ryby alebo morské plody. Potrebujete len trochu nakrájaného čili, cesnaku, pár kvapiek sezamového oleja, sójovú omáčku a je to hotové! Morské riasy sa dajú jesť aj vo forme pražených vločiek podobných čipsom. Ľahko solené alebo korenené, budú skvelým občerstvením k pivu.
Ustricová omáčka
Vznikol celkom náhodou, keď čínsky kuchár zabudol na hrniec ustricovej polievky. Z vývaru sa stala hustá omáčka, ktorej intenzitu a originálnu chuť okamžite ocenili miestni obyvatelia. Kuchár začal plniť do fliaš a predávať za následok svoje rozptýlenie. Ustrice omáčka sa výborne hodí k hovädziemu a bravčovému mäsu, zdôrazňuje chuť vyprážaného lososa, morských plodov, špenátu a špargle. Môžete ju tiež úspešne použiť na prípravu marinády.
Kokosové mlieko
Za našimi stolmi je určite príliš málo hostí. Kokosové mlieko patrí do skupiny takzvaných superpotravín, je to skutočná výživová bomba a zdravá náhrada margarínu alebo masla. Mastné kyseliny so stredným reťazcom obsiahnuté v kokosovej dužine sú dobrým a efektívnym zdrojom energie. Z tohto dôvodu je kokosové mlieko dychtivo používané v každodennej strave športovcov. Viac o zdraviu prospešných vlastnostiach kokosového mlieka sa dočítate v článku: Ako si vyrobiť kokosové mlieko?
V kuchyni sa dá jeho široké použitie porovnať s inou ingredienciou, rovnako populárnou v Ázii - sójovou omáčkou . Na základe kokosového mlieka môžete pripraviť bohaté polievky, omáčky alebo lahodné (a zdravé) dezerty. Je základnou ingredienciou populárneho thajského kari alebo polievky tom kha.
Ázijské výrobky dnes nájdete na pultoch takmer každého obchodu s potravinami. Kulinárska cesta na Ďaleký východ nikdy nebola taká ľahká. Je nemožné nevyužiť túto príležitosť.