


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
6 jedál priamo z Thajska musíte vyskúšať
Tom Yum
Citrónová tráva, galangal, listy kaffiru a kokosové mlieko - iba 4 ingrediencie a vytvárajú vôňu bohatú ako miestna kráľovská architektúra. Thajská kuchyňa ukazuje, ako neuveriteľné výsledky je možné dosiahnuť s minimálnymi prostriedkami. Prvé tri ingrediencie sprostredkujú úplnú chuť kokosového mlieka. Zamatové zloženie bude doplnené veľkým množstvom čili a limetkovej šťavy. Tom Yum dokáže urobiť dobrú tvár, ale môže sa rýchlo stať závislým aj sám na sebe. Kto ochutná túto zohriatu polievku, bude vždy snívať o jej pikantných a kyslých notách.
Thajská kuchyňa zaobchádza so základnými receptami vážne, jednoznačne uvoľňuje pravidlá týkajúce sa ďalších zložiek jedla. A áno, polievku Tom Yum môžeme jesť aj vo vegetariánskej verzii (napr. S hubami), s kuracím mäsom alebo krevetami (to je najchutnejšie).
Tom Yum za 15 minút : 3 lyžice pasty Tom Yum rozpustite v 400 ml teplého kokosového mlieka alebo vody . Pridajte krevety alebo kuracie mäso a niekoľko nakrájaných šampiňónov. Varíme do mäkka. Nakoniec dochutíme limetkovou šťavou (polievka musí byť kyslá).
Som Tam
Čo jedia Thajci počas horúcich večerov? Som Tam, osviežujúci zelený šalát z papáje. Pásiky tenko nakrájaného čili dopĺňajú sladkosť palmového cukru. Niekoľko kvapiek rybacej omáčky a kyslej limetkovej šťavy dokončia prácu. Pikantné, sladké, slané a kyslé - podstata thajskej kuchyne. Niet preto divu, že Som Tam je považovaný za jedno z národných jedál.
Šalátový dresing v thajskom štýle : použite toto neobvyklé spojenie thajských chutí v každodennom varení. Šalát podávaný s touto osviežujúcou omáčkou bude skvelou prílohou ku grilovanému kuraciemu alebo lososovi.
Zloženie:
- 1-2 na tenké plátky nakrájané čili papričky;
- 3 lyžice rybacej omáčky ;
- 1 lyžica hnedého cukru ;
- 4 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy;
- Lisom sa pretlačil 1 strúčik cesnaku.
Šalátový dressing očistíme a posypeme nasekanými podprażonymi suchej panvice arašidy .
Pad Thai
Siaha po ňom väčšina turistov, ktorí slnečné Thajsko navštívia prvýkrát. Mäkké ryžové rezance zalievané na sviatok sladkokyslej chuti sú dochutené šťavnatými krevetami a praženými arašidmi. Toto jedlo je nemožné nemilovať! V Thajsku môžeme jesť Pad Thai ako v polystyrénovom boxe na ulici, tak aj elegantne podávaný na banánovom liste v reštaurácii. Thajčania ho zjavne nemajú radi a jeho „tienistá“ minulosť dáva jedlo do podozrivého svetla. Hovoria, že to nie je ani thajčina. Zjavne ... Má to význam? Je lahodný a nikde nechutí tak dobre ako v Thajsku. Thajčina alebo nie, určite to musíte vyskúšať.
Naučte sa tajnú históriu tohto (ne) thajského jedla a naučte sa, ako si ho pripraviť doma. Pozri článok: „Pad thai - celá Ázia na tanieri. Jednoduchý recept na thajskú pochúťku .
Pad Krapao
Ďalším pozoruhodným príkladom kulinárskeho minimalizmu v thajskom štýle. Vyprážané bravčové mäso sa javí ako iba nosič aromatického tria listov thajskej bazalky, štipľavého čili a rybej omáčky. Kopula jazmínovej ryže upokojuje túto temperamentnú sadu chutí. Thajci si horlivo objednajú pre Pad Krapao praženicu s chrumkavými okrajmi alebo krémovú omeletu. Nič viac nič menej!
Jedzte ako miestni obyvatelia : v Thajsku sa toto jedlo podáva so zvláštnou súpravou príborov - vidličkou a lyžičkou. Dajte trochu všetkého na lyžicu do pravej ruky a pomôžte si vidličkou. Práve na lyžici kombinujeme jednotlivé prvky misky, aby sme si mohli naplno vychutnať zloženie všetkých chutí.
Gaeng Keow Wan
Curry, znie povedome. Je to obľúbená zmes korenia aj jedlo, ktoré si pravdepodobne spájame hlavne s Indiou. To, že v Thajsku jeme aj kari, je pre mnohých prekvapením. V Krajine úsmevov to však vyzerá a chutí úplne inak. Najobľúbenejšie - zelené karí - sa pripravuje na báze kokosového mlieka a pasty, ktorej základnou ingredienciou sú strúhané zelené chilli papričky. Za svoju mierne bylinnú príchuť vďačí listom kaffiru, thajskej bazalke a koriandru. V hustej omáčke nájdeme aj mesiačiky zeleného baklažánu a guľky tzv hráškový baklažán.
Neďaleko Indie : Thajská kuchyňa sa vyznačuje nielen bohatou chuťou, ale aj geografickým eklekticizmom. Jeho jedlá spĺňajú čínske, vietnamské, barmské a indické vplyvy. Práve vďaka tomu druhému je charakteristický chlieb roti takým obľúbeným občerstvením v uliciach thajských miest - je tiež nedočkavo podávaný s kari.
Kao Niew Mamuang
A ako dezert ikonický Kao Niew Mamuang alebo Mango Sticky Rice . Nič thajské kulinárske umenie nekorunuje tak ako sladkosť slnkom vyzretého manga - najlepšie jedno priamo z chladničky. Podávame s mierne teplou, lepkavou ryžou a pokryté kokosovým mliekom. Je to dezert, ktorý nemá obdoby. A obsahuje iba 3 zložky!
Zdravá alternatíva k tradičným sladkostiam : kokosová ryža s ovocím je sladké zhýralosť (takmer) bez výčitiek svedomia. Okrem toho je veľmi ľahká na prípravu.
Zloženie:
- 250 g ryže na sushi ;
- 2 plechovky kokosového mlieka ;
- 2 čajové lyžičky cukru;
- ½ čajovej lyžičky soli;
- 2 zrelé mango alebo akékoľvek iné ovocie.
Opláchnite ryžu pod tečúcou vodou, kým nie je úplne priehľadná. Namočte do vody na 30 minút. Scedenú ryžu zalejte v hrnci jednou plechovkou kokosového mlieka. Varíme zakryté na miernom ohni 15 minút. Krytý hrniec odstavte na ďalších 15 minút.
V druhom hrnci uvarte druhú plechovku kokosového mlieka. Pridáme cukor, soľ a mierne zahrejeme. Touto teplou omáčkou zalejeme lepkavú ryžu a ovocie.
Thajská kuchyňa búra bariéry a dokáže presvedčiť aj tých najnáročnejších. Typický gurmán sa roztopí na maximum. Jeho chute vám budú chýbať skôr, ako si myslíte.